Hardlopen
Als wandelen kan op minimalistische schoenen, en als dat fysiek helpt, is dat dan ook goed voor hardlopen? Jazeker, kwam ik achter. Met Vibram V-Run en ook weer YouTube ben ik dat gaan proberen.
Het voelde goed, maar ging desondanks niet meteen goed. De tweede of derde keer liep ik een Zweepslag op. Ik had het rustiger aan moeten doen. De fysiotherapeut was geïnteresseerd maar had ook twijfels of deze schoenen een goed idee waren. Na herstel ben ik met een rustiger schema en na een omweg met goede "dikke zolen schoenen" het toch weer gaan proberen. En nu gaat het goed.
Een les ChiRunning hielp enorm om mijn looptechniek aan te passen aan minimalistische schoenen. Door een verbeterde houding leer je veel efficiënter lopen en voorkom je de schokken van een landing op je hielen.
Blote voeten
De volgende stap na minimalistische schoenen is natuurlijk: geen schoenen. Het was vooral de presentatie van Sabrina Fox die me daarbij inspireerde. Mooi hoe ze beschrijft dat haar opgevallen was hoeveel geluid het lopen op schoenen veroorzaakt, wat natuurlijk een indicatie is van de hoeveelheid schokken dat je lichaam ervaart. Ook legt ze mooi uit waarom mensen koude voeten hebben.
Ik ben dat gaan proberen op de Klompenpaden. En ik bleek dat heel leuk te vinden! Het brengt speelsheid naar boven. Is dat omdat je herinnert hoe je als kind liep zonder schoenen? Modderpaden zijn niet langer lastig en waar je het liefst omheen loopt. Nee, juist middendoor!
Niet alleen in de vrije natuur, maar ook in de stad kan lopen op blote voeten gewoon! Ook daar voel je waar je bent. Het is een bijzondere gewaarwording om de structuren te voelen van het trottoir, de houten brug of het water van de plassen.
Na de goede ervaringen met ChiRunning heb ik ook een les ChiWalking gevolgd. Natuurlijk op blote voeten. Hoewel dat niet heel gebruikelijk is, ging dat prima. Bij het lopen op blote voeten wordt je feitelijk al gedwongen je voet beter neer te zetten, omdat het pijnlijk is om (vanuit grote stappen) op je hiel te landen. ChiWalking gaat over een natuurlijke houding waarbij je geen spierspanning hoeft te gebruiken om te staan, waardoor je alleen energie verbruikt voor het lopen zelf. Deze houding is eerder voorover, dan achterover, waardoor de plaatsing van je voeten op de grond ook natuurlijker wordt.