Hoe ik begon met blootsvoets lopen

Lopen op blote voeten is niet alledaags. Hoe ben er toe gekomen om dit wel alledaags te maken voor mijzelf?

Wandelen

In 2022 begon ik, zoals wel meer mensen, meer te gaan wandelen. Een goede besteding van mijn parttime-dag, in een periode dat er veel niet kon. Ik wilde meer bewegen en lekker buiten zijn.

Omdat ik in het verleden vaak last kreeg van mijn rechterknie als ik veel had gelopen, ben ik dat gaan doen op minimalistische schoenen, de Vibram Fivefingers V-Trek. Ik kwam tegen in een filmpje op YouTube dat schoenen met dikke, zachte zolen een negatief effect hebben op hoe je loopt en beweegt. Het "ontkoppelt" zijn van de ondergrond zorgt voor ervoor dat je fysiek niet voelt hoe je loopt en dat leidt tot een verkeerde manier van lopen. En door het direct contact met de grond, ben je ook meer aanwezig in de natuur (of waar je dan ook loopt).

Het was wennen. De eerste wandelingen leverden vermoeide benen en voeten op. Vermoeidheid, maar geen pijn. De schoenen stimuleren inderdaad om kleinere stappen te zetten en de schokken in knie en heupen te verminderen. Geen pijnlijke knie meer!

Het was wel prettig, in deze "overgangsfase", om op zachtere ondergronden te lopen. Ik ontdekte, in de speurtocht naar wandelingen, de Klompenpaden. Heerlijk om door de weilanden te struinen en alle adviezen over stevig schoeisel of laarzen in de wind te slaan! Ook de Trage tochten vermijden de verharde paden en het asfalt. Ook in de Randstad zijn voldoende paden te vinden waar je van het asfalt afgaat en bijna niemand tegenkomt. Maar wel veel natuur!

Vibram V-Trek
Vibram V-Run

Hardlopen

Als wandelen kan op minimalistische schoenen, en als dat fysiek helpt, is dat dan ook goed voor hardlopen? Jazeker, kwam ik achter. Met Vibram V-Run en ook weer YouTube ben ik dat gaan proberen.

Het voelde goed, maar ging desondanks niet meteen goed. De tweede of derde keer liep ik een Zweepslag op. Ik had het rustiger aan moeten doen. De fysiotherapeut was geïnteresseerd maar had ook twijfels of deze schoenen een goed idee waren. Na herstel ben ik met een rustiger schema en na een omweg met goede "dikke zolen schoenen" het toch weer gaan proberen. En nu gaat het goed.

Een les ChiRunning hielp enorm om mijn looptechniek aan te passen aan minimalistische schoenen. Door een verbeterde houding leer je veel efficiënter lopen en voorkom je de schokken van een landing op je hielen.

Blote voeten

De volgende stap na minimalistische schoenen is natuurlijk: geen schoenen. Het was vooral de presentatie van Sabrina Fox die me daarbij inspireerde. Mooi hoe ze beschrijft dat haar opgevallen was hoeveel geluid het lopen op schoenen veroorzaakt, wat natuurlijk een indicatie is van de hoeveelheid schokken dat je lichaam ervaart. Ook legt ze mooi uit waarom mensen koude voeten hebben.

Ik ben dat gaan proberen op de Klompenpaden. En ik bleek dat heel leuk te vinden! Het brengt speelsheid naar boven. Is dat omdat je herinnert hoe je als kind liep zonder schoenen? Modderpaden zijn niet langer lastig en waar je het liefst omheen loopt. Nee, juist middendoor!

Niet alleen in de vrije natuur, maar ook in de stad kan lopen op blote voeten gewoon! Ook daar voel je waar je bent. Het is een bijzondere gewaarwording om de structuren te voelen van het trottoir, de houten brug of het water van de plassen.

Na de goede ervaringen met ChiRunning heb ik ook een les ChiWalking gevolgd. Natuurlijk op blote voeten. Hoewel dat niet heel gebruikelijk is, ging dat prima. Bij het lopen op blote voeten wordt je feitelijk al gedwongen je voet beter neer te zetten, omdat het pijnlijk is om (vanuit grote stappen) op je hiel te landen. ChiWalking gaat over een natuurlijke houding waarbij je geen spierspanning hoeft te gebruiken om te staan, waardoor je alleen energie verbruikt voor het lopen zelf. Deze houding is eerder voorover, dan achterover, waardoor de plaatsing van je voeten op de grond ook natuurlijker wordt.

Sabrina Fox
In het weiland

Hardlopen op blote voeten

Tsja, en als wandelen op blote voeten kan, is hardlopen dan ook te doen. Ik had wel eens een sprintje getrokken om een trein te halen, en ja, dat ging. Ook over het trottoir of straatstenen. Maar toch, om te hardlopen leek me wel spannend. Hoe ga je om met niet zo fijne ondergronden?

In de buurt bleek er een cursus voor hardlopen op blote voeten gegeven te worden. De cursus beoogt looptechniek te verbeteren door op blote voeten te rennen. De directe feedback van je voeten en de principes van ChiRunning zorgen daarbij voor soepeler lopen met minder energie en voor het voorkomen van blessures.

Hardlopen over harde ondergronden bleek dus heel goed te kunnen. Echter het is wel nodig een geschikte route te volgen. Een enkel steentje raken is door een snelle beweging wel te verdragen, maar fijne gravel en dergelijke ondergronden zijn toch beter maar te vermijden.

Barefoot Delft
ChiRunning